Пристрасть до селфі офіційно визнано психічним розладом


Доступність гаджетів та їхня багатофункціональність перетворила мистецтво фотографії на незграбний і навіть іноді огидний кітч: табір людей, готових фотографувати себе та свої відображення в дзеркалі, зростає мало не з кожним днем.

І все б нічого, але іноді все доходить до повного безглуздя: користувачі фотографують себе мало не щохвилини, включаючи навіть фотографії в "кімнаті для роздумів". А потім ще й засмічують цими знімками соціальні мережі!
Але не варто на них злитися – психологи офіційно визнали пристрасть до селфі психічним розладом. Відповідних висновків після низки спостережень та зіставлення даних дійшли вчені з американської психіатричної асоціації.
За твердженням учених, selfies можна визначити як обсесивно-компульсивний розлад, що характеризується постійним непереможним бажанням фотографувати себе, викладаючи знімки в соціальні мережі. Робиться це для того, щоб у такий спосіб компенсувати відсутність самоповаги.
Більше того, психологи виділили три стадії цього захворювання, і – будьте обережні! – серед потенційних пацієнтів психотерапевта може опинитися кожен з нас.
Перша стадія захворювання називається епізодичною: людина фотографує себе щонайменше тричі на день, однак зроблені кадри не виставляються на всезагальний огляд. Вони так і залишаються на фотоапараті, тож побачити їх може хіба що дуже обмежене коло людей.
Другу стадію захворювання психологи охарактеризували як гостру: під час цього розладу людина робить фото самого себе тричі на день, і всі знімки викладає у соціальній мережі.
Третя стадія захворювання – найстрашніша: вона хронічна. В такої людини спостерігається неконтрольоване бажання фотографувати себе цілодобово, розміщуючи знімки в Інтернеті не менше шести разів на день.
Однак це далеко не всі невтішні новини: психіатри розповіли, що ліків від порівняно нової психічної залежності на сьогоднішній день ще не знайдено, тож фактично синдром selfies лікуванню не підлягає. Однак користувачі Мережі дотримуються іншої думки: прекрасним засобом, на думку автора одного з коментарів, що допоможе позбутися цієї проблеми, стане її вирішення шляхом знищення власного мобільного телефону й купівлі простішої моделі.

Немає коментарів:

Дописати коментар