Види тривоги: нормальна та невротична

 

Тривога є базовим емоційним станом людини, що виражається почуттям небезпеки, хвилюванням, очікуванням неприємностей. Це почуття, що може суттєво впливати на мотивацію людини, його поведінку, сприйняття оточуючого світу. Тривога може бути нормальним відповіддю на стресові події, але коли вона стає хронічною та безпричинною, може виявитися у вигляді різних психологічних порушень.


В цій статті ми обговоримо два основні види тривоги: нормальну та невротичну.


Нормальна тривога


Нормальна тривога є адекватним реактивним станом, зумовленим конструктивними мотивами. Вона є результатом реакції людини на конкретну, ясную і реальну загрозу. Зазвичай, нормальна тривога має короткочасний характер, існує поки існує загроза. Цей вид тривоги допомагає нам бути пильними, фокусуватися на проблемах та змагається з ними, стимулює до дії, що допомагає пережити і перемогти в ситуації стресу.


Невротична тривога


Навпроти, невротична тривога виникає без явної загрози. Вона може мати неясну або нереалістичну причину. Такий стан може бути незрозумілим для людини і тривати довгий час, створюючи постійні страхи. Людина може починати потурбовано відчувати небезпеку, боятися майбутнього чи життя загалом. Невротична тривога може впливати на різні аспекти життя - від особистих відносин до роботи.


Важливо розрізняти ці два типи тривоги, адже це допоможе в розумінні емоційного стану та при виборі методів його корекції. Пам'ятайте, що тривога - це частина нашого життя і в розумних межах вона є нормальною. Втім, якщо тривога впливає на ваше щоденне життя та якість життя, то вам варто звернутися по допомогу до професіоналів.


Причини тривоги


Причини, при яких тривога може перейти в невротичну форму, можуть бути дуже різними. Деякі люди мають більше схильності до тривожності за своїм генетичним складом, в інших вона може розвинутися в результаті стресових ситуацій або потрапляння у травматичні обставини. Високий рівень тривоги може стати наслідком хронічних фізичних захворювань.


Симптоми тривоги


Симптоми тривоги включають в себе широкий спектр від фізичних до емоційних. Це може бути:


- Неспокій, відчуття загрози, передчуття біди.

- Збудження, гіперактивність.

- Труднощі із зосередженням, "порожній" розум.

- Посилена пітливість, дрож у руках.

- Підвищена втома, втрата сил.

- Нервозність, іритабельність, сонливість.

- Розлади сну.


Як боротися з тривогою


Різні методики психологічної допомоги та терапії дозволяють впливати на тривогу. Це, наприклад:


- Психотерапія. Розмова з професійним психологом або психотерапевтом може допомогти вам краще зрозуміти свої почуття, навчитися управляти тривогою. Найбільш ефективним видами психотерапії для лікування тривоги є когнітивно-поведінкова та гуманістична психотерапія.


- Медитація і майндфулнес. Ці методики навчають вас спостерігати за своїми думками і емоціями, не судячи про них, що допомагає зменшити тривогу.


- Фізична активність. Регулярні фізичні навантаження є ефективним інструментом контролю тривожних станів, оскільки під час тренувань виробляються ендорфіни - "гормони щастя".


В розумінні та боротьбі з тривогою необхідно враховувати індивідуальні особливості кожної особистості. Пам'ятайте, що з тривогою можна і потрібно боротися. Саме власне здоров'я та самопочуття є найвищим пріоритетом у житті кожної людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар